Nieuwe Europese wetgeving voor E-commerce

Per 1 juli 2021 zal de Europese wetgeving veranderen voor e-commerce ondernemers die binnen de EU hun product verkopen aan consumenten. Zie hiervoor ook de Factsheet m.b.t nieuwe btw-regels.

De nieuwe regels gelden wanneer je met je Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaald met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar blijft, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Wat betekend de wijziging voor E-commerce nou precies?

Op je webshop bereken je aan al je klanten de Nederlandse BTW van 21% door, zodra je verkoop aan klanten buiten Nederland boven de 10.000 euro totaal komt , moet je op je webshop de BTW die geldt in het land van bestemming doorberekenden aan je klant.  De 10.000 euro grens geldt voor alle bestelling totaal, die door Europese consumenten buiten Nederland zijn gedaan.

Dus als je een klant in Duitsland hebt, wordt de BTW 19% wanneer je al voor meer dan 10.000 euro binnen de EU hebt verkocht.

Dropshipping binnen de E-commerce

Als je via je website producten verkoopt die je via de leverancier direct bij de consument laat bezorgen, dan lever je je producten via dropshipping.

Wanneer je producten inkoop bij een leverancier buitende EU, zoals China, dan zijn er per 1 juli andere regels van toepassing. Voor 1 juli zijn alle producten onder de 22 euro vrijgesteld van BTW. Maar na 1 juli moeten over alle geïmporteerde producten de BTW van het land van bestemming worden betaald.

Bijvoorbeeld wanneer je producten uit China via je webshop rechtstreeks vanuit China levert aan consumenten in België. Op deze levering moet je Belgische btw afdragen. Dan geldt het drempelbedrag van 10.000 euro niet.

Tot 150 euro blijft bij de import van producten vrijgesteld van invoerheffingen, tenzij het een product is waar extra regels voor gelden. Zoals bijvoorbeeld alcohol en tabak.

Een loket voor de afdracht van BTW

Al die verschillende btw-betalingen aan de verschillende EU-landen worden vanaf 1 juli geregeld via een centraal loket. Dat staat bekend als het  éénloketsysteem ofwel One Stop Shop (OSS).

Voor leveranciers en verkoopplatformen buiten de EU kan gebruik worden gemaakt van de Import One Stop Shop (IOSS).

Ik ben consument, wat betekend dit voor mij?

Koop je als consument graag pakketjes via AliExpress, Wish, Shein, Amazon of andere grote platformen? Dan worden je pakketjes vanaf 1 juli 21% duurder, want je moet de BTW hierover betalen aan het platform. Ook als je het voor 1 juli besteld hebt moet je de BTW betalen als het pakketje na 1 juli Nederland binnenkomt.

 VAN EYCK ADVIES

Heeft je organisatie te maken met invoer/ uitvoer en kunt je advies gebruiken bij het opzetten van een goede administratie, leveringscondities, producteisen? Of wil je meer informatie over de nieuwe e-commerce regels? Neem contact op met VAN EYCK ADVIES voor een vrijblijvend gesprek hoe ik u hierbij van dienst kan zijn.